Pajun kuorintaa

Senja Kortelainen:

"Sää oli vaihtelevan pilvinen ja melko epävakainen ja loppupäivästä alkoi myös sataa. Tästä syystä päätimme jättää pajun lajittelun ja riipimisen silloisen pääpaikan Hirvitalon edustalle.

Pajut lajiteltiin karkeasti kolmeen osaan, suuret, keskisuuret ja pienet pajut sekä voimakkaan haaroittuneet pajut erikseen vielä jakaen.

Kuorittu paju on otollisin valinta sekä kohteeseen että työstettävään vuodenaikaan. Aika on kuorimiselle otollinen. Lisäksi sekä kuorittu paju, että itse kuori ovat helposti, hyvin ja joustavasti työstettäviä.

Yhteisötaideprosessin luovalle etenemistavalle onkin erittäin otollista, että paju on helposti työstettävissä jo 30 minuutin liotuksen jälkeen eikä tuoreeltaan edes välttämättä tarvitse liotusta. Lisäksi se kestää useita kuivumis- ja liotuskertoja, mikä on myös hyvä sekä työstämisen, että lautalla vallitsevien vaihtelevien sääolosuhteiden kannalta.

Pajunkuorta käytetään muun muassa rakenteiden sitomisessa, köysien punonnassa ja muussa luovassa sekä käytännöllisissä toimissa.

Elävän pajun käyttöä vesistöjen puhdistuksessa tutkitaan ja on selvää että rantojen tuntumassa kasvava paju sitoo maata juurillaan, siitä ravinteita ottaen ja estää näin eroosiota, sekä ravinteiden huuhtoutumista vesistöihin.


Kuorintaan on ollut kaksi varsinaista työ päivää, sekä jatkuvaa avointa työpajaa. Ohjeet pajun kuorimiseen löytyvät Hirvitalolta ja avoimesta työpajasta kertova kyltti Hirvitalon pihalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti