2014-2015 Kohti kelluvaa kaupunginosaa


Vuodesta 2010 Tampereella ja etenkin Tahmelan rannan ympäristössä tapahtunut  yhteisöllinen taideprojekti Kelluva kaupunginosa jatkuu edelleen. Vuosina 2014 - 2015 tehtiin Pispalaan kolme uutta lauttaa ja näiden yhteyteen yhteisöllisesti toteutettuja taide- ja kulttuurielämyksiä. Edelleen jatkuva projekti on kehittynyt yhdestä puutarhalautasta useiden lauttojen ja monialaisten ihmisten avoimeksi yhteisöksi. Nyt lauttayhteisössä on neljä lauttaa, joista uusin on Itämertakin seilannut pelastusalus Silakka, jolla on tarkoitus tehdä kesällä 2016 avoimia purjehduksia Pyhäjärvelle (aina Hämeenlinnaan saakka...).


kuva: Sari Kuivasto

Aloitimme projektin maaliskuussa kokoamalla ihmisiä yhteen tekemään kelluvalle puutarhalle esikasvatuksia ja ideoimaan kesän ohjelmistoa. Paikalle saapuikin reilu kymmenkunta kiinnostunutta ihmistä ja alkukesän sateisuudesta huolimatta saimme rakennettua uuden lautan ja kunnostettua vanhoja kuntoon. Istutimme kelluvaan puutarhaan mm. härkä -ja ruusupapua, mansikoita, kesäkurpitsaa ja erilaisia kukkia.

Toimintaa pyritään pitämään aktiivisena ja uusiutuvana kesästä toiseen. 


kuva: Sami Maalas

 Vastamaalattu Pispalan nykytaiteen keskus - Hirvitalo, kesällä 2015


2014-15

 Kesäkuussa lauttailimme Pyhäjärveä Tahmelan rannan tuntumassa ja pidimme lautalla teeiltoja, joissa esiintyi paikallisia runoilijoita, ja järjestimme lautalla kelluvia musiikkitapahtumia. Kelluvan puutarhan folk-risteilyillä esiintyivät mm. Guggenheim Projektz, Teemu Raudaskoski ja Timo Blues. Ihanat naiset laineilla -folk-risteilyllä esiintyi omaperäisiä naisartisteja mm.: Pihla Heikintytär, Hanna Ruuskanen, Elliina, Taju Puromaa. Paikkoja lautoilla oli kerrallaan noin kahdellekymmenelle ihmiselle. Kohtalaisesta aallokosta huolimatta saatiin kuulla monipuolinen kattaus kauniita lauluja hienoilta esiintyjiltä. Lautalla pidettiin myös teehuonetta, jolla kerättiin pientä kolehtia esiintyjille. Niin kuin aina, risteily oli osallistujille maksuton.
Vesillelasku keväällä 2014.              kuva: Sirkku NiskanenElokuussa 2014 järjestimme yhdessä Hirvitalon kanssa Tampereen Tahmelan rannalla ja lautoilla Performanssifiestan. Rannalla esiintyivät mm. performanssitaiteilijat:
Gwang Cheol (Etelä-Korea)
Kyeong Hwa (Etelä-Korea)
Tomas Szrama (Suomi-Puola)
Timo Viialainen & Heta Yli-Tepsa
Mikko Gromov
Sami Maalas

Tilaisuudessa esiteltiin myös lauttakokonaisuuden uusi tulokas: Mira Heijan ja Mikko Korteen lauttailmestyshässäkkä: “M/S kiikkerä tekele joka uhkaa painovoimaa”.
Rannan "musiikillisesta annista" vastasi free-jazz orkesteri Matomeri ja tunnelma hilautui kattoon jatkoklubilla Vastavirta -klubin yläkerrassa, jossa esiintyivät Hulda Huima ja yksi Hirvarin "house bändeista" Muuttohaukat. 

Etualalla: M/S Kiikkerä tekele                            kuva:Sami Maalas


 

 Timo Viialainen ja Heta Yli-Tepsa            kuva: Simo PJ Ulvi

 

Kyeong Hwa, (E-Korea)                           kuva: Simo PJ Ulvi

Hiljalleen vuosia kestänyt prosessi on laajentunut erilaisten lauttatoimijoiden yhteisöksi, jossa keskeisenä nimittäjänä on taide. Sen ympärille on keräytynyt työryhmää, johon kuuluu asiantuntijoita mm. puutarhakasvattamisen, aurinkotekniikan ja yhteiskuntatieteiden saralta.  Alunperin Juha Mehtäläisen, Tommi taipaleen ja Teemu Takatalon luotsaama Pelastusalus Silakka yhdistyi osaksi Kelluvaa kaupunginosaa v. 2014 syksyllä. Sillä on tarkoitus tehdä tulevaisuudessa yhä enemmän ohjattuja purjehdusretkiä Pyhäjärvelle.Pispalan kuviskoulun lapsia astumassa kelluvalle puutarhalle loppukesällä 2013
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti